Stoffen
Algemene informatie bij alle stoffen
Plooivorming is helaas bij geen een stof te voorkomen, dus zorg dat u afwisselt van zitplaats en eventuele losse elementen tijdig omdraait en opklopt. Dit voorkomt ook een afdruk vanwege te veel gebruik van een zit plek, waardoor het materiaal langer mooi blijft. Let op, alle stofsoorten kunnen verkleuren als u ze in zonlicht zet. Wilt u toch een meubel in zonlicht plaatsen? Dan adviseren wij een meubel die gestoffeerd is met synthetische microvezel stof. Maak alle stoffen tijdig schoon door deze te stofzuigen op lage stand met een grote opzet borstel. Een te klein mondstuk zorgt ervoor dat u het materiaal mee opzuigt waardoor deze beschadigd.
Velours, velvet en fluweel stof
De stoffen velours, velvet en fluweel lijken erg veel op elkaar. Het zijn allemaal materialen met een hoge aaibaarheid. Velvet is de Engelse benaming van fluweel, dus er is geen verschil tussen deze twee. Dit materiaal is een zachte glanzende stof die voornamelijk gemaakt werd van zijde, maar tegenwoordig ook van katoen, wol en synthetische stoffen. Echter is velours de meest voorkomende stof om meubelen mee te bekleden. Het verschil met fluweel is dat de zachte stoflusjes van velours worden doorgesneden, waardoor de stof nog zachter wordt. Dit geeft de stof wel iets minder glans dan velvet. Velours stof is zwaarder en flexibeler, waardoor het beter geschikt is voor bekleding van meubelen. Dit materiaal is erg slijtvast.
Een teruggekomen trend: Ribstof
Ribstof is weer helemaal terug van weggeweest. Deze trend is niet alleen in kleding te zien maar ook in de meubelwereld. Ribstof, ook wel Corduroy genoemd, is een sterke stof die voornamelijk gemaakt wordt van synthetische vezels zoals polyester, polyacryl en katoen. Dit materiaal kan wel tegen een stootje. Doordat er een ribpatroon in de stof zit, is er wel kans op een afdruk vanwege veel gebruik. Dit komt dat de haartjes van de stof platgedrukt worden. Hierdoor wordt het oppervlak donkerder.
Fijn of grof geweven stof?
Het uiterlijk van een meubel veranderd vaak enorm met een bepaalde stofkeuze. Een stofsoort die vaak van het zelfde materiaal wordt geproduceerd zijn grof en fijn geweven stof. Denk bijvoorbeeld aan een combinatie van materialen zoals katoen, linnen, polyester, viscose, polyacryl en wol. Toch geven ze een geheel andere uitstraling aan uw meubelstuk. Fijn geweven stof wordt van dunne draden gemaakt, waardoor de kans op haken in de stof veel kleiner is dan bij de andere stofsoorten. Daarnaast is een voordeel dat kruimels hierdoor heel gemakkelijk van de bank af te kloppen zijn. Een geschikte stof voor intensief gebruik. Grof geweven stof is gemaakt van dikkere draden, waardoor de stof een grovere structuur krijgt. Daardoor is de kans op haken juist groter. Deze stof is dus minder geschikt voor huishoudens met huisdieren.
Verschil tussen effen en gemêleerde stof
De uitstraling van een materiaal is natuurlijk heel belangrijk. Heeft u graag een meubelstuk dat rust uitstraalt in uw interieur? Dan kunt u kiezen voor een effen stof. Deze stof bestaat uit een soort materiaal van dezelfde kleur. Het materiaal kan voor het weven al een kleur hebben, maar kan ook na het weven gekleurd worden. Let wel op dat een stof die na het weven gekleurd wordt, sneller verkleurd in zonlicht. Een gemêleerde stof kan zowel uit meerdere kleuren, als uit verschillende diktes en soorten materiaal bestaan. De gemêleerde stof is vaak een sterk materiaal, die dus goed geschikt is voor intensief gebruik. De materialen worden voor het weven al gekleurd, waardoor deze stof beter tegen zonlicht kan. Kiest u voor een rustige uitstraling met een effen stof of voor een warme en speelse uitstraling met een gemêleerde stof?